Första bioplasten som tål livsmedel

2015-01-14 15:48  
Plastfolien är biologiskt nedbrytbar men skyddar ändå osten, ruccolan och kakorna från lukt och fukt. Foto: Fraunhofer ISC

Den första biologiskt nedbrytbara plast som kan användas till livsmedel lånar teknik från kräftskal, och presenteras den kommande helgen.

Biologiskt nedbrytbar plast har inte kunnat tävla med fossilbaserad plast när det handlar om förpackningsmaterial för livsmedel. Samtidigt tar det mycket lång tid för plast som används i vår livsmedelshantering att brytas ned när den hamnar i naturen - en plastpåse 400 år, en plastflaska 450 år och ett fiskenät av nylon 600 år.

Problemet med de biologiska plasterna har varit att de inte håller tillräckligt tätt. Fukt och lukt har tagit sig igenom foliematerial som tillverkas av bioplast.

Men inom ramen för det europeiska forskningsprojektet Dibbio Pack har forskare nu tagit fram ett biobaserat spärrskikt som kan kombineras med biobaserade folier.

Materialen kan ges extrafunktioner för användning inom närbesläktade områden som läkemedel och kosmetika. De kan även få antibakteriella egenskaper.

En viktig lösning var det bionedbrytbara funktionsskikt som utvecklats vid Fraunhoferinstitutet ISC kallat Bioormocer. Det kan appliceras som ett lack på biologiskt nedbrytbara folier, och klarar vid försök att stänga ute fukt och luft i en kaffeförpackning, samtidigt som den höll kaffearomen kvar i förpackningen.

Forskarna hämtade inspiration från naturen och modifierade biopolymerer som cellulosa och chitosan (ett fibermaterial från kräftdjursskal) så att de kunde användas vid konstruktionen av ett byggskelett av kiseldioxid. Vid de prov som genomförts har man kunnat notera tydliga tecken på nedbrytning redan efter sex veckor.

Mellan 16 och 25 januari 2015 presenteras en prototypfolie under evenemanget  Grüne Woche i Berlin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer