Forskningsministern avgår

2009-06-11 08:54  
Lars Leijonborg (foto Jann Lipka)

Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister, har beslutat lämna regeringen. Han slutar så snart en efterträdare utsetts.

- Jag orkar inte ladda om för en ny valrörelse utan väljer nu att göra något annat, sa en glad Lars Leijonborg på pressträffen, på torsdag förmiddag, på Rosenbad.

Lars Leijonborg har arbetat politiskt sedan han var 15 år. Efter 40 år och 20 val- och folkomröstningskampanjer kastar han nu in handduken.

- Att vi vann striden om ESS ser jag som en fantastisk krydda och den avslutades igår när jag i Madrid skrev på avtalet, säger Lars Leijonborg, som också vill framhålla sina insatser för en ökat resurstillskott för forskningen.

Däremot vill eller kan han inte avslöja vare sig efterträdarens namn eller vad han själv ska göra i framtiden.

- Jag ska först ha en skön semester och dessutom anser jag att det behövs en karenstid efter att ha slutat ett sånt här jobb.

Utbildningsminister Jan Björklund har det formella ansvaret att utse efterträdare till Lars Leijonborg och han tror att namnet ska kunna offentliggöras innan midsommar. Det enda Björklund avslöjade var att det inte kommer att ske någon rockad inom regeringen utan att efterträdaren är en ny "stjärna".

Fram till att efterträdaren finns på plats sitter Lars Leijonborg kvar. Framtiden får utvisa om det blir den privata sektorn eller ideellt arbete som han kommer att satsa sina krafter på.

- En sak är säker, landshövding vill jag inte bli och även om jag borde skriva mina memoarer tror jag inte att jag orkar. Men jag kommer absolut inte att ta det lugnt.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer