Forskningsby vid ESS i Lund väntas få grönt ljus

2018-08-07 11:31  
Översiktsbild av bygget av forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Brunnshög utanför Lund. ESS blir världens starkaste neutronmikroskop när anläggningen är klar. Foto: Johan Nilsson / TT

På torsdag fattas ett beslut om planerna på en forskningsby nära ESS vid Lund.

Planerna på en forskningsby med kontor, gästbostäder och restaurang i anslutning till forskningsanläggningen ESS väntas få grönt ljus av regeringen, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Ett formellt beslut fattas på torsdag, och därmed upphävs länsstyrelsens tidigare avslag.

I början av 2017 upphävdes detaljplanen för Science Village av länsstyrelsen eftersom risk- och säkerhetsfrågorna kring ESS inte ansågs vara tillräckligt utredda. Då ifrågasattes varför man inte bedömt det eventuella behovet av ett skyddsavstånd från anläggningen, skriver SVT.

Läs mer: FN:s säkerhetsråd inleder på mångmiljardbygget ESS

Läs mer: ESS nöjer sig med den bantade acceleratorn

– Det är en unik anläggning som inte har någon motsvarighet i Sverige. Därför måste man vara noggrann vid prövningen av en sådan här fråga. Jag tycker inte att länsstyrelsen har gjort något fel utan det var nog rimligt att invänta Strålsäkerhetsmyndighetens utredning som gör att vi nu har bättre på fötterna när vi tar beslut, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till SVT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer