Forskningen ska vässas med tre nya miljarder

2012-08-30 08:39  
Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Regeringen satsar tre miljarder på elitforskning under de kommande tio åren. Det avslöjar i dag utbildningsminister Jan Björklund. "Ett bra initiativ", säger en av Sveriges ledande forskare.

-Forskningspolitiken har under lång tid styrts av en socialdemokratisk jantelag där det inte varit fint att satsa på ”elit”.

Det skriver utbildningsminister Jan Björklund i dag på DN Debatt. Han säger vidare att:

-Det är uppenbart att svensk forskning har god bredd – men spetsen är för trubbig.

För att vässa eliten i den svenska forskningen kommer regeringen att satsa totalt tre miljarder kronor de kommande tio åren. Hur satsningen kommer att se ut i detalj ska presenteras i forsknings- och innovationspropositionen som kommer i oktober.

Men redan nu står det klart att elitprogrammet innehåller fyra punkter:

1. Ett särkilt program för yngre forskare på 100 miljoner kronor om året. Programmet ska sys ihop av Vetenskapsrådet som också ska satsa 50 miljoner av sina årliga anslag samtidigt som regeringen skjuter till lika mycket lika mycket i form av nya pengar.

2. 250 miljoner per år ska göra det möjligt för landets rektorer att kunna handplocka några av de allra bästa internationella forskarna till sina högskolor och kunna ge dem rejält med forskningsresurser under ett antal år

3. Minskad byråkrati för eliten bland de etablerade forskarna. Detta ska bland annat åstadkommas genom att ge dem mer långsiktig finansiering så att de ska kunna ägna sig åt forskningsprojekt med hög risk och stor potential.

4. Forskningspropositionen kommer också att föreslå att en större kaka av de medel som staten satsar direkt på högskolorna ska fördelas efter kvalitet . Enligt Jan Björklund ska forskning som får internationellt genomslag belönas liksom den som kan attraherar medel också från andra finansiärer.

-Ett väldigt bra initiativ. Det är viktigt att vi satsar på kvalitet inom svensk forskning, säger Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi vid KTH som leder Sveriges största forskningsprojekt, den stora proteinkartläggningen HPR.

Han välkomnar att pengarna också ska användas för att locka internationella toppforskare till Sverige. Det har Sverige hittills haft svårt att göra enligt Jan Björklund som gärna jämför elitforskning med idrott.

-Vi har en attraktiv forskningsmiljö i Sverige, men det är ändå så att några av de duktigaste unga forskarna försvinner till exempel till USA. Med den här typen av satsningar får vi ett bra lag i Champions League, säger Mathias Uhlén.

Marie Alpman

Mer om: Forskning Politik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer