Forskning på hög nivå

2010-12-15 08:13  

I en pyramid på vägen till Mount Everest ligger världens högst belägna forskningslabb. Här, på drygt 5 000 meters höjd, studerar forskarna klimatförändringar och hur Himalaya växer på höjden.

”Den italienska pyramiden”, som labbet kallas, ligger vid byn Lobuche, drygt en mil från Mount Everest Base Camp.

Forskningsstationen skickar varje dag väderleksrapporter från ”världens tak” till hela världen och har sedan invigningen 1990 också studerat klimatförändringar och utsläpp i Himalaya.

Stationen följer också de geologiska förändringarna i området:

- Hela Nepal flyttar sig 4 centimeter närmare Kina varje år, säger forskaren Chhimi Tenzing Sherpa.

- Den indiska kontinentalsockeln trycker på mot den kinesiska och området mellan knycklas ihop som ett papper. Det gör i sin tur att bergen här växer med en centimeter var tionde år.

En annan upptäckt som har rapporterats från pyramiden är att området runt Mount Everest allt oftare drabbas av bruna jättemoln, så kallade Atmospheric Brown Clouds (ABC).

Det bruna diset är en blandning av sot, svavel och andra stoftpartiklar och påverkar klimatet starkt. De bruna molnen är också skadliga för hälsan. Över 300 000 människor dör årligen i ­Asien av sjukdomar i luftrören och av hjärt-kärlsjukdomar.

- Tyvärr kan vi konstatera att molnen blir fler och tjockare för varje år och att de hotar att smälta Himalayas glaciärer, säger Chhimi Tenzing Sherpa.

Pyramiden byggdes och finansierades av Italien i slutet av 1980-talet, men stöds i dag också av flera privata sponsorer.

Totalt vistas 12 personer i den spetsiga glasbyggnaden; åtta forskare från olika länder, resten kökspersonal. Varje arbetspass varar två månader, med två månader hemma.

För att förse byggnaden med energi har pyramiden utrustats med 350 solcellsmoduler på sammanlagt 20 kW. Ett antal blybatterier och torra batterier lagrar solenergin.

- Vi klarar sex-sju dagar utan sol, sedan får vi sätta på dieselmotorn, säger Chhimi Tenzing Sherpa.

Varje år passerar tusentals vandrare och deras bärare forskningsstationen på väg till Mount Everest. Det är inte ovanligt att de drabbas av höjdsjuka eller magproblem.

Därför fungerar pyramiden också som en nödstation. I ett av rummen finns ett välfyllt medicinskåp, behållare med syrgas och en portabel övertryckskammare gjord i tyg och plast (en så kallad Gamow Bag).

- Vi deltog i ett dussin räddningsaktioner den här säsongen (hösten 2010, red.anm), berättar Chhimi Tenzing Sherpa.

Pyramiden

I årtionden utförde forskare som den italienska äventyraren och geologen professor Ardito Desio experiment på hög höjd i kalla och trånga tält. Desio och hans kollegor drömde om ett permanent laboratorium i Himalaya, nära världens högsta berg.

På 1980-talet slog sig Ardito Desio ihop med klättraren och affärsmannen Agostino da Polenza och grundade ett projekt som skulle skaffa pengar till ett sådant labb.

Efter flera år med förhandlingar med politiker, myndigheter och sponsorer i Nepal och Italien visades den italienska pyramiden upp i full skala för första gången på en mässa i Milano.

Från början var byggnaden tänkt att monteras på den kinesiska sidan av Mount Everest, men efter massakern på Himmelska fridens torg 1989 flyttades projektet till Nepal.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer