Innovation

Forskning: Därför ska du ta andra sprutan

En sjuksköterska vid en tillfällig vaccinklinik i London. Arkivbild. Foto: Kirsty O'Connor/AP/TT
Coronaviruset är ett så kallat RNA-virus. I dessa virus består arvsmassan av RNA. När virusets protein misslyckas med att kopiera arvsmassan uppstår en mutation. Foto: Anders Humlebo/TT

Den andra dosen av Pfizers covid-19-vaccin verkar ge ett helt annat skydd i kroppen. "Den andra sprutan har kraftfulla fördelaktiga effekter som vida överstiger den första sprutan", säger forskaren Bali Pulendran vid Stanford.

De nya RNA-vaccinen från bland annat Pfizer-Biontech och Moderna är till stor del outforskad mark. De ger ett effektivt skydd mot att insjukna i covid-19, men vad det är som egentligen händer i kroppen efter sprutorna är egentligen inte klarlagt.

Vi har en helt ny typ av vacciner som nu används på människor, och som visat sig vara väldigt effektiva. Så frågan var, exakt hur fungerar de? Hur stimulerar de immunförsvaret? Och vilken typ av immunsvar innebär det, säger Bali Pulendran, professor i bland annat patologi vid universitetet Stanford i amerikanska Kalifornien, till The Scientist.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här