Forskning: Därför ska du ta andra sprutan

2021-08-02 08:11  

Den andra dosen av Pfizers covid-19-vaccin verkar ge ett helt annat skydd i kroppen. "Den andra sprutan har kraftfulla fördelaktiga effekter som vida överstiger den första sprutan", säger forskaren Bali Pulendran vid Stanford.

De nya RNA-vaccinen från bland annat Pfizer-Biontech och Moderna är till stor del outforskad mark. De ger ett effektivt skydd mot att insjukna i covid-19, men vad det är som egentligen händer i kroppen efter sprutorna är egentligen inte klarlagt.

Vi har en helt ny typ av vacciner som nu används på människor, och som visat sig vara väldigt effektiva. Så frågan var, exakt hur fungerar de? Hur stimulerar de immunförsvaret? Och vilken typ av immunsvar innebär det, säger Bali Pulendran, professor i bland annat patologi vid universitetet Stanford i amerikanska Kalifornien, till The Scientist.

För att ge mer ledtrådar lät han och en grupp forskare undersöka 56 friska personer via blodprov ett flertal gånger före och efter första och andra vaccinsprutan från Pfizer.

Läs mer: Kan Google tvinga sina anställda i Sverige att vaccinera sig?

Fler T-celler

Forskarna tog ett helhetsgrepp, och undersökte förutom antikroppsnivåer även alla immunceller när det gäller förekomst, hur aktiva de var och vilka protein och nedbrytningsprodukter de tillverkade, före och efter vaccinering.

Den första sprutan ökade som väntat nivåerna av antikroppar i blodet, men inte alls lika mycket som den andra sprutan. Den andra sprutan hade också en del effekter som den första sprutan saknade.

"Den stimulerade en mångdubbel ökning av antikroppsnivåer, gav ett fantastisk T-cells-svar som inte fanns efter enbart den första sprutan och ett markant förstärkt naturligt immunsvar", säger Bulendran i ett pressmeddelande.

Till skillnad från antikroppar som söker upp viruspartiklar och fäster sig vid dem så söker T-celler igenom blodet i jakt på infekterade celler, och slår ut dem.

Läs mer: Tekniskt strul med vaccinregister efter åskväder

Kan skydda mot annat

Forskarna upptäckte också att vaccinet fick en ovanlig grupp celler i blodet att öka kraftigt. Den här gruppen monocyter har höga nivåer av antivirala gener och står normalt sett för 0,01 procent av blodet i kroppen. Men efter den andra vaccindosen hade förekomsten ökat kraftigt, och stod för hela en procent av blodcellerna.

Vad som var fascinerande var att det här klustret ökade hundra gånger en dag efter den andra sprutan jämfört med förekomsten en dag efter den första sprutan, säger Bulendran till The Scientist.

Enligt Bulendran verkar monocytklustret kunna ge ett skydd mot flera typer av virus.

"Det är möjligt att de här cellerna kommer att ha en hållbar verkan inte bara mot sars-cov-2 utan mot andra virus också", säger han i pressmeddelandet.

Fakta: mRNA-vaccin

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle träffa på det igen.

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

Mer om: Vaccin Covid-19

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer