Forskarnas minirobotar är bara två millimeter långa

2019-07-22 16:24  
Den lilla roboten med ett mynt som referensföremål. Foto: Georgia Institute Of Technology

Georgia Tech har skapat 3d-utskriva minirobotar som hämtar sin kraft från vibrationer. Förhoppningen är att de en dag ska kunna användas i kroppen.

Storleken är i klass med världens minsta myra. De 3d-utskriva robotarna från Georgia Institute Of Technology är cirka två millimeter långa, 1,8 millimeter breda och 0,8 millimeter tjocka – med en vikt på fem milligram. De kan komma till liv genom att exempelvis tillvarata vibrationer från piezoelektriska manöverdon, ultraljud eller små högtalare. Själva roboten skrivs ut ur akrylharts. Ett piezoelektriskt manöverdon som klistras på kroppen plockar upp rörelseenergin, och vibrationerna får de små fjädrande benen att röra sig upp och ned – vilket rör roboten framåt.

– När mikroborst-botarna rör sig upp och ned så översätts den vertikala rörelsen till en framåtrörelse, detta genom att optimera designen av benen – som ser ut som borst. Mikrorobotens ben är designade med en specifik vinkel för att de ska böja sig och gå i en viss riktning, som respons på en vibration med en viss resonans, säger Azadeh Ansari vid Georgia Techs School of Electrical and Computer Engineering till Science Daily.

Svarar på olika frekvenser

Beroende på vibrationens styrka rör de sig olika snabbt, men som bäst kan robotarna avverka fyra gånger sin egen kroppslängd per sekund. Och beroende på hur långa benen görs, samt robotarnas övriga design, kan de alltså svara på olika frekvenser. Det innebär att man teoretiskt kan styra prototyperna individuellt. Azadeh Ansari berättar att hennes team också tittar på att öka styrförmågan genom att sammanföra två olika designer, som var för sig kan agera utifrån sin specifika frekvens.

– När man väl har helt styrbara mikrorobotar så kan du ju föreställa dig att göra en massa intressanta saker, säger hon.

Svärmar av minirobotar

Georgia Institute Of Technology hoppas att man en dag kan kontrollera svärmar av minirobotar, och forskarnas vision är att de ska kunna appliceras medicinskt inuti människokroppen. Manöverdonen som sitter på robotarna kan omvandla rörelseenergin till elektricitet, och de skulle kunna bära med sig sensorer som får ström från vibrationerna. Georgia Techs avhandling kring mikrorobotarna kommer att publiceras i the Journal of Micromechanics and Microengineering.

Här kan du se roboten:

John Edgren

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer