Forskarnas kiselchip kan härma biologiska neuroner

2019-12-03 17:00  

Artificiella neuroner på kiselchip kan svara på elektriska signaler från nerver på samma sätt som verkliga neuroner, enligt ny forskning.

Forskare vid University of Bath och University of Auckland har på konstgjord väg lyckats återskapa funktionen hos två olika slags nervceller, kopplade till andningen och hippocampus.

Framsteget kan på längre sikt öppna för behandling av patienter med exempelvis alzheimer eller vissa typer av hjärtsvikt. Behandlingen skulle kunna utgöras av biomedicinska implantat, vars syfte är att reparera skadade neuroners funktion.

– Fram tills nu har neuroner varit som en svart låda, men vi har lyckats öppna lådan och kika inuti. Vårt arbete är paradigmförändrande eftersom det erbjuder en robust metod att återskapa verkliga neuroners elektriska egenskaper i detalj, säger professor Alain Nogaret vid University of Bath i ett pressmeddelande.

Läs mer: Facebook köper teknik som nästan kan läsa dina tankar

I studien som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications förklarar forskarna hur de först har tittat på hur biologiska neuroner svarar på elektrisk stimuli från andra nerver. Utifrån detta har de skapat ett halvledande kiselchip med artificiella neuroner.

De artificiella neuronerna ska i olika försök ha reagerat ”nästan identiskt” med sin biologiska motsvarighet vad gäller elektriska signaler, och detta vid endast 140 nanowatt.

Forskarna arbetar redan på att utveckla en smart pacemaker som kan dra nytta av tekniken. Pacemakern är tänkt att stimulera hjärtat att pumpa i stadig takt och samtidigt använda artificiella neuroner. Med de konstgjorda neuronernas hjälp ska hjärtat åtminstone i teorin även i realtid kunna reagera på andra viktiga signaler som är kopplade till hjärtats funktion.

Ania Obminska

Mer om: Neuron Nervcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer