Forskarnas fiskfjäll kan göra wearables grönare

2020-03-24 11:42  
Kan framtidens skärmar vara tillverkade av … kollagen från fiskfjäll? Foto: Adapted from ACS Nano 2020

Med kollagen från fiskfjäll har forskare skapat en flexibel skärm – som smälter i hett vatten. Panelen fortsatte att lysa efter att den hade böjts tusen gånger.

Våra mobiltelefoner och datorer har skapat berg av elskrot. Framtidens kroppsburna prylar, så kallade ”wearables”, förväntas leverera tunna, böjliga skärmar som fästs på huden – exempelvis i form av en lysande tatuering.

Wearbles-prylar riskerar dock att bli ännu en komplicerad produkt att återvinna. Men nu har forskare lyckats skapa en grön ersättare till den plast som täcker elektroniken i böjliga skärmar.

Läs mer: ”Fossilbaserad plast är huvudtrenden – alternativen är bara en liten mottrend”

En grupp forskare vid Nanjing Tech University samt Northwestern Polytechnical University, båda i Kina, har presenterat en studie i American Chemical Society i ACS Nano.

I stället för en fossil råvara för plasten användes fiskfjäll. Med kollagen från fiskarna kan forskarna utvinna ett gelatin – och när det får torka in återstår ett material som visade sig vara både transparent och flexibelt nog för att fungera som skärm i bärbar teknik.

Läs mer: ”Skinn” av kolnanorör kan skydda framtidens raketer

I och med att fiskfjäll är en restprodukt som i dag slängs, utgör detta en hållbar resurs som i sig inte belastar miljön. Och när det kommer till själva återvinningen levererar materialet. I hett vatten löses det upp på cirka tre minuter, och i jord bryts det ned på omkring 24 dagar.

John Edgren

Mer om: Skärm Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer