Forskarnas enzym bryter ner plasten i rekordfart

2020-10-02 10:07  
Forskare vid University of Portsmouth utvecklar plastätande enzymer. Foto: Pixabay

Det tar hundratals år för naturen att bryta ned en pet-flaska. Forskare har hittat ett sätt att göra det på några dagar, vilket öppnar för nya återvinningsmetoder.

Pet finns i allt från flaskor till kläder. En av baksidorna med plasten är att det tar hundratals år att bryta ned den på naturlig väg.

Forskare vid University of Portsmouth menar att deras uppfinning inte bara kan påskynda processen avsevärt. Den kan också öppna för återvinning av pet, i stället för att tillverka ny plast av fossila bränslen.

– Vi blev faktiskt rätt överraskade över att det funkade så bra, säger John McGeehan, chef för universitetets centrum för enzyminnovation och huvudförfattare till studien, till nyhetskanalen CNN.

Läs mer: Så kan infångad koldioxid bli plast

I tidigare försök har forskarna utvecklat ett plastätande enzym kallat ”PETase”. Nu har de kombinerat detta med ett andra enzym, kallat ”MHETase”. Tillsammans har enzymerna kunnat påskynda nedbrytningsprocessen upp till sex gånger så mycket som när endast PETase använts.

Metoden ska fungera i större skala

Den här metoden ska också fungera i större skala, och vara kostnadseffektiv, enligt forskarna. Men än så länge är metoden för långsam för att vara kommersiellt relevant, det tar några dagar för plasten att brytas ned. Forskarna jobbar på att påskynda processen ytterligare.

Franska bolaget Carbios utvecklar också ett pet-ätande enzym, som ska testas i en demonstrationsanläggning nära Lyon 2021.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer