Forskarnas blodcentrifug fungerar utan elektricitet

2017-01-10 12:00  

Det ser ut som en handgjord leksak, men är en effektiv och billig centrifug för blodprov som kan användas på platser utan tillgång till elektricitet.

Två pappersrundlar och ett snöre. I princip är det allt som behövs för att göra en fungerande centrifug för att separera plasma, röda och vita blodkroppar och blodplättar i ett blodprov.

Forskare på Stanforduniversitetet i USA har utvecklat metoden som är ett alternativ till etablerade centrifuger för blodprov, som kan vara dyra i inköp och kräver tillgång till elektricitet för att fungera.

En studie om papperscentrifugen publiceras på tisdagen i den nya vetenskapliga tidskriften Nature Biomedical Engineering, som kommer med sitt första nummer under januari.

Forskargruppen har utvärderat mekaniken i olika konstruktioner, och kommit fram till en design där snurran kommer upp i hastigheter på 20 000 varv per minut – endast med hjälp av handkraft – vilket är jämförbart med existerande blodcentrifuger. Den högsta hastigheten Stanfordforskarna uppmätte med sin snurra är 125 000 varv per minut.

Stanfordforskarna har också testat sin snurra i fältstudier i Madagaskar, för att se om den är enkel att använda på rätt sätt.

Centrifugen ser ut som leksakssnurra, och är tillverkad av två papperscirklar med ett litet hål i. Tunna rör med blodprov, kapillärrör, sätts fast på insidan av rundlarna med hjälp av enkla hållare och kardborrband. Snöret träs igenom pappersrundlarna. I båda ändarna av snöret sätts handtag fast, av träpinnar eller liknande.

Proverna ska snurras under två minuter, enligt forskarna. Då separeras plasman från blodprovet. Om det snurras i 15 minuter separeras blodet i fler delar, vilket gör det möjligt att testa om en patient bär på malariavirus.

 

Anna Orring

Mer om: Blodprov

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer