Forskare vill dra tillbaka kritiserad studie

2017-05-03 08:31  
Forskningen, som handlade om att fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda, anmäldes av forskarkollegor. Foto: Oona Lönnstedt/TT

Uppsalaforskarna bakom en kritiserad studie om plast i fisk vill dra tillbaka sina resultat, rapporterar Vetenskapsradion.

Studien publicerades förra året i tidskriften Science. Forskarna säger nu till den konkurrerande tidskriften Nature att de vill återkalla sin artikel, även om de menar att den är korrekt.

Förra veckan konstaterade Centrala etikprövningsnämnden att studien saknar originaldata och nämnden rekommenderar att studien dras tillbaka.

Forskningen, som handlade om att fiskyngel i Östersjön föredrar mikroplaster framför vanlig föda, anmäldes av forskarkollegor som befunnit sig på samma forskningsstation när studien gjordes. De påpekade bland annat att forskarna inte haft tillgång till så många fiskägg som de angivit i studien. Dessutom saknades originaldata.

Forskarna bakom studien har försvarat sig med att en dator blivit stulen och att en bugg i universitetets backupsystem gjort att backup saknas.

Mer om: Fisk Mikroplast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer