Forskare utvinner litium ur sjövatten

2015-06-10 08:44  

Japanska forskare föreslår en ny metod för att utvinna litium ur sjövatten: dialys.

Den snabba tillväxten av elfordon kan leda till brist på litium, en metall som spelar en nyckelroll i uppladdningsbara batterier. Forskargrupper världen över försöker därför hitta nya sätt att utvinna den lätta metallen.

Nu föreslår forskare vid den japanska kärnkraftmyndigheten Japan’s Atomic Energy Agency, JAEA, att dialys kan göra det lönsamt att filtrera fram litium ur vatten.

Att det finns stora mängder litium i hav och bräckta sjöar är väl känt. Haken är att koncentrationen är så låg att det i dag inte är ekonomiskt intressant att utvinna det. Det problemet hoppas de japanska forskarna kunna lösa. De använder en dialys-cell med en negativ och en positiv elektrod på varsin sida om ett membran av ett supraledande material.  Litiumjoner kan vandra igenom membranet, medan övriga joner i sjövattnet blockeras. På så vis har forskarna efter tre dygn fått fram en vätska med en litium-koncentration på sju procent, betydligt högre än i det ursprungliga sjövattnet.

Processen behöver inte någon extern energikälla, och sägs vara  enkel att skala upp. Forskarna bedömer att metoden lämpar sig för att producera litium i industriell skala i Sydamerika där det finns bräckta sjöar med mycket litium. Ett annat alternativ är att använda dialys för att återvinna litium ur kasserade batterier.

 

Läs den vetenskapliga rapporten.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer