Forskare upptäcker första djuret som överlever utan syre

2020-02-26 12:17  

Den behöver inte andas – den kan faktiskt inte ens andas. Forskare har för första gången upptäckt ett multicellsdjur som överlever utan syre.

En forskargrupp vid Tel Aviv University har upptäckt något häpnadsväckande. En multicellsvarelse som överlever utan syre. Den kan inte ens andas även om den skulle vilja. Hur är det möjligt?

Vi kör lite naturkunskap. Mitokondrier brukar kallas för cellernas kraftverk. Det är här näring och syre omvandlas till energi som cellerna sedan kan använda. Hela den här processen kallas för den mitokondriella andningskedjan. Forskarna har upptäckt att det här djuret, laxparasiten vid namn Henneguya salminicola helt saknar mitokondrier.

– Vår upptäckt visar att aerob andning, en av de viktigaste metaboliska vägarna, inte är allmänt förekommande bland djur, skriver forskarna i studien som är publicerad i tidskriften PNAS.

Läs mer: De har skapat den kallaste kemiska reaktionen hittills

Den manetliknande laxparasiten är en del av familjen Cnidaria, där bland annat maneter och havsanemoner ingår. Däremot har den inte så många av sina ursprungliga manetgener kvar. Vad djuret däremot har är en struktur som liknar den som finns på brännmaneter. Den används dock inte för att brännas, utan för att parasiten ska kunna hålla fast i sin värd, alltså i en lax.

Foto: Stephen Douglas Atkinson

Exakt hur det lilla djuret överlever är fortfarande lite av ett mysterium. En teori är att den åderlåter adenosintrifosfat från sin ”värd”. Men det är som sagt bara en teori.

Läs mer: Forskare odlar eget ormgift: ”Tillverkar stora mängder”

Forskarna hoppas att upptäckten ska hjälpa oss att bättre förstå hur livet fungerar.

– Vår upptäckt bekräftar att anpassning till en anaerob (icke syrekrävande) miljö inte är unik för encelliga eukaryoter, skriver forskarna i studien.

Viktor Krylmark

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer