Forskare tror på längre mänskligt liv

2017-06-29 08:09  
Foto: Pixabay

Var går egentligen gränsen för hur gammal en människa maximalt kan bli? Om detta träter vetenskapen.

I höstas satte ett par amerikanska forskare i tidskriften Nature gränsen vid 115 år. I senaste numret av samma tidning får de mothugg av flera olika forskarlag som anser att detta är för lågt räknat, rapporterar Vetenskapsradion.

– De har inte riktigt förstått att om man tittar på ett rekord så beror rekordet på hur många gånger man försöker, säger Holger Rootzén, professor i matematisk statistik som forskar vid Chalmers och Göteborgs universitet.

Ju fler personer som över 110 år under en viss tidsperiod, desto mer ökar sannolikheten för att maxåldern blir högre, säger Rootzén. Internationell statistik visar att en liten ökning av åldrandet är rimlig.

– Om ingenting ändrar sig är det väl troligt att vi under de nästa 25 åren ser en människa som lever i 119 år, men väldigt otroligt att vi ser någon som lever över 128 år, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt