Forskare skapade syntetiska musembryon

2022-08-31 12:56  

Forskare har lyckats få stamceller att bli ett musembryo, utan inblandning av vare sig äggceller eller spermier.

Det är två olika forskargrupper som lyckats få embryon skapade från stamceller att växa i labbmiljö. Musembryona har enligt artiklarna, som publicerats i tidskrifterna Cell och Nature, överlevt i åtta dagar.

Under den tiden hade de börjat utveckla en hjärtliknande struktur, mag-tarmkanal och början till hjärna. För att ett musembryo ska utvecklas till en mus som kan klara sig, krävs att det växt under 20 dagar.

Läs mer: Blinda fick synen tillbaka av svensk implantat – av protein från gris

Det forskarna har gjort är att använda stamceller från ett vanligt musembryo och låtit dem växa. Det har gjorts flera tidigare försök att få sådana stamceller att utvecklas till nya embryon, men de har inte klarat sig lika länge. Det forskarna nu gjorde var att låta stamcellerna från embryot växa tillsammans med en annan sorts stamceller, en sort som sedan utvecklas till att bli moderkaka. Det visade sig framgångsfullt.

Mikroskopbild av ett naturligt musembryo. Det gröna visar hjärnan och det lila är hjärta. Foto: Gianluca Amadei, Charlotte Handford, Nature /TT

Dessutom använde de en teknik som den andra forskargruppen utvecklat. Den bygger på att miljön där embryot växer utgörs av en vaggande glasburk med en viss typ av ventilation som påminner om en livmoder.

Forskarna hoppas att de i och med den syntetiska modellen ska kunna få kunskap om den första tiden i fosterutvecklingen. I Sverige, och i många andra länder, får man inte forska på mänskliga embryon som är mer 14 dagar gamla. Men genom att studera syntetiska och odlade embryon skulle det kunna vara möjligt.

Forskarna hoppas också att metoden på sikt skulle kunna användas för att skapa organmodeller eller organ till människor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer