Vi har för närvarande problem med inloggningen och har därför låst upp premiumartiklarna. Vi jobbar på problemet och hoppas lösa det så snart som möjligt!

Forskare prisas för algbatteri

2010-03-12 15:43  

Uppgiften om att svenska forskare använt grönalger för att skapa ett lågprisbatteri blev en världsnyhet för sex månader sedan. Nu prisas en av de drivande forskarna, Albert Mihranyan, för sin insats i utvecklingen.

Komposterbar elektronik, textilier som larmar om uv-strålningen blir för hög eller miljövänliga energilagringssystem. Tillämpningarna för det miljövänliga och billiga algbatteri som skapats av forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala begränsas bara av fantasin. Frågan är om de lyckats med bedriften om inte Albert Mihranyan varit med i forskargruppen. Det anser i alla fall inte juryn för Chester Carlsons forskningspris som i går delade ut 2009 års pris till honom. Priset på 100 000 kronor ska gå till en ung lovande forskare inom i informationsvetenskap, och delas ut av Xerox och IVA.

– Albert är en oerhört aktiv forskare och utan hans drivkraft skulle pappersbatteriet inte ha utvecklats säger Bernt Ericson, ordförande för Xerox svenska fond för forskning i informationsvetenskap.

- Han är nu i full gång att hitta en partner för att få batteriet ut på marknaden. Just förmågan att hitta konkreta tillämpningar för innovationer är det som vi vill premiera.

Med hjälp av en ännu så länge hemlig industriell testpartner pågår nu arbetet med att ta fram en pilotlina för tillverkning. Enligt uppgift pågår också diskussioner med ett flertal andra företag.

Målet är nu inställt på att bolag ska ha bildats runt tekniken inom ett år.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Algbatteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer