Innovation

Forskare prisas för algbatteri

Uppgiften om att svenska forskare använt grönalger för att skapa ett lågprisbatteri blev en världsnyhet för sex månader sedan. Nu prisas en av de drivande forskarna, Albert Mihranyan, för sin insats i utvecklingen.

Publicerad

Komposterbar elektronik, textilier som larmar om uv-strålningen blir för hög eller miljövänliga energilagringssystem. Tillämpningarna för det miljövänliga och billiga algbatteri som skapats av forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala begränsas bara av fantasin. Frågan är om de lyckats med bedriften om inte Albert Mihranyan varit med i forskargruppen. Det anser i alla fall inte juryn för Chester Carlsons forskningspris som i går delade ut 2009 års pris till honom. Priset på 100 000 kronor ska gå till en ung lovande forskare inom i informationsvetenskap, och delas ut av Xerox och IVA.

– Albert är en oerhört aktiv forskare och utan hans drivkraft skulle pappersbatteriet inte ha utvecklats säger Bernt Ericson, ordförande för Xerox svenska fond för forskning i informationsvetenskap.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här