Forskare: Osthålens gåta är löst

2015-05-29 19:00  
Osthålens gåta är löst! Foto: All Over Press

Gåtan med hålen i schweizisk ost är löst. Små delar av hö och halm i mjölkhinkarna orsakar dem, inte koldioxid från bakterier i mjölken.

Efter nästan hundra år av forskning har nya rön framkommit om varför hålen uppstår i schweizisk ost, som Emmentaler och Appenzeller. Det är inte små möss som knaprar ur ostarna (som du kanske blev itutad som barn), och inte heller koldioxid som lösgjorts av bakterier som naturligt finns i mjölken – som den amerikanske forskaren William Clark hävdade 1917.

Nu anser sig experter vid Agroscope, ett statligt schweiziskt organ för jordbruksforskning, ha löst gåtan. De har noterat att schweizisk ost haft färre eller inga hål de senaste decennierna – samtidigt som färre ostmakare använder mjölk som hällts i hinkar. I ost framställd av mjölk som uteslutande kommer från moderna mjölkningsmaskiner med slutna system försvinner hålen, uppger Agroscope.

Forskarna anser att små bitar av hö och halm har fallit ner i mjölkhinkarna när äldre metoder används – vilket vissa ostframställare ännu gör – och att dessa små bitar sedan orsakar hålen.

När Regis Nyfeller, Agroscopes talesperson, ska förklara orsaken till skillnaden i mängden hål säger han:

– Det är de traditionella hinkarnas försvinnande.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Schweiz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer