Forskare odlar plast

2009-02-13 15:59  
Backtrav

Den lilla modellplantan backtrav kan förmås att tillverka organisk plast. Nu väcks hoppet om att framtidens miljövänliga plast kan odlas direkt i växter.

- Att göra plast av växter är inte nytt, säger Brian Mooney, vid University of Missouri i USA. Det nya är att odla plasten direkt i växten.

Brian Mooney leder forskargruppen som lyckats få backtrav att tillverka en organisk polymer kallad PHBV. Polymeren är töjbar och formbar, och forskarna tror att den kan komma till nytta bland annat för att tillverka miljövänliga plastpåsar och pet-flaskor.

Tricket bakom framgången är att kombinera tre bakterieenzymer med två växtenzymer.

Nästa steg blir att få tekniken att fungera för ”vanliga” grödor. Forskarna för nu diskussioner med det amerikanska miljöteknikföretaget Metabolix Inc som forskar på att tillverka biologiskt nedbrytbar plast i präriehirs, som är vanligt i Nordamerika.

Framsteget rapporterades vid den stora vetenskapliga konferensen AAAS som just nu pågår i Chicago.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Plast Polymerer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer