Populärteknik

Forskare har räknat ut det perfekta sättet att bryta spaghetti på mitten

Efter en gedigen arbetsinsats har forskare vid MIT kommit fram till det perfekta sättet att dela spaghettistrån i två delar. Läs och lär.

Publicerad

Vi har väl alla varit där. Kastrullen där du kokat upp pastavattnet är alldeles för liten, och nu står du och försöker dela spaghetti på ett så värdigt sätt som möjligt. Sekunden senare är spisen täckt av pastasplitter.

Men snart är de dagarna förbi. Forskare vid MIT har prövat sig fram till den optimala metoden för att dela pasta på mitten - utan några flisor!

Knepet: vrid och tryck.

Men låt oss börja med problemet. 2005 förklarade en fransk forskargrupp varför det är så infernaliskt svårt att bryta ett spaghettistrå på mitten.

De upptäckte att när ett spaghettistrå (eller någon annan tunn, rak stav) böjs med lika kraft i båda ändar kommer det att brytas av på mitten. Men det första brytet orsakar vad de kallar för en "snapback"-effekt som skapar en vibration i strået vilket får det att brytas på fler ställen.

Det är därför du får spaghettibitar över hela köket.

Upptäckten belönades för övrigt med det prestigefyllda Ig-Nobelpriset 2006.

Så här gör du för att bryta spaghettin perfekt

Men efter hundratals misslyckade försök har forskarna vid MIT hittat lösningen. De har stoppat in spaghettistråna i en specialbyggd apparat för att mycket precis kunna bestämma kraften och vinkeln på brytet.

Och här är lösningen: vrid spaghettistrået cirka 270 grader. Tryck sedan långsamt ihop ändarna tills strået bryts av på mitten.

Gör du rätt så tar vridningen ut den så kallade ”snapback”-effekten och spaghettistråna delas rakt av på mitten. Inget behov av att sopa golvet efteråt.

Det kanske låter som att MIT-forskarna kan kamma hem ytterligare ett spaghettirelaterat Ig-Nobel, men själva tror de att det går att få verklig nytta av upptäckten. Kanske kan samma teknik tillämpas för att bryta av andra stavlika material som nanofibrer.

”Det ska bli intressant att se om och hur man kan använda ett liknande vridmoment för att kontrollera brytningsmekaniken i tvådimensionella och tredimensionella material”, säger Jörn Dunkel som är professor i tillämpad matematik och medförfattare till rapporten i ett uttalande.

Rapporten

Rapporten heter Controlling fracture cascades through twisting and quenching och har publicerats i det senaste numret av tidsskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Medförfattare är Ronald H. Heisser, Vishal P. Patil, Norbert Stoop, Emmanuel Villermaux och Jörn Dunkell.