Forskare har hittat nytt forntidsdjur – med 45 tentakler

2019-04-11 13:03  
Rekonstruktion av Sollasina cthulhu. Foto: Courtesy of Elissa Martin, Division of Invertebrate Paleontology, Yale Peabody Museum of Natural History.

Det här är definitivt inget husdjur för den som är spindelrädd. En 430 miljoner år gammal fossil ger forskare klartecken om att en ny art har upptäckts.

En fossil är allt som finns kvar av det spindelliknande djuret som fått namnet Sollasina cthulhu. Det kravlade troligtvis runt på havsbotten för 430 miljoner år sedan, och du kanske kan gissa hur den tog sig fram? Forskare från Yale, Oxford, the University of Leicester, Imperial College London, och University College London kunde från fossilen tyda att djurets kropp var täckt med tentakel-liknande armar. Inte sex eller åtta stycken, utan den traskade runt med hjälp av sina 45 armar, enligt Yale News.

Läs mer: Djur fanns på jorden 100 miljoner år tidigare

Varelsen var sannolikt släkt med andra djur som finns i havet i dag, som havsgurkan, sjöborren och sjöstjärnor. Men Sollasina cthulhu, och andra liknande forntida djur hade utmärkade egenskaper, deras armar var mycket kraftigare.

Den ser kanske skräckinjagande ut, men den var inte större än två och en halv centimenter i diameter. Men för den som inte är så förtjust i spindlar skulle nog inte uppskatta att stöta på den här vid stranden ändå.

Ellinor Molin

Mer om: Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer