Glöm allt vad koldioxidreservoarer i berg och under havsbotten heter. Om forskarna vid Sandia National Laboratories i New Mexico, USA, har lyckats vidareutveckla prototypen till utrustningen som spjälkar koldioxid till kolmonoxid med hjälp av solljus, finns det bättre sätt att ta hand om växthusgasen koldioxid.
För när den väl spjälkats till kolmonoxid kan den i sin tur användas för att göra väte eller för att tillverka syntetiska bränslen som metanol. Eller kanske till och med diesel eller flygbränsle. Och flytande bränsle kan i sin tur transporteras med existerande infrastruktur.
Mannen bakom prototypen är Rich Diver, forskare vid Sandia. De senaste åren har hans forskningsgrupp ägnat all sin tid åt att färdigställa prototypen, kallad CR5 (Counter Rotating Ring Receiver Reactor Recuperator). En av drivkrafterna har varit att hitta lösningar som minskar växthuseffekten.
I ett första steg hoppas forskarna kunna placera utrustningen vid till exempel förbränningsanläggningar för att dra nytta av den koldioxiden som bildas. Men på längre sikt hoppas de kunna suga upp koldioxid direkt ur luften. Dit tar det troligen runt 15 år att komma.
Tester vid Sandia har visat att tekniken fungerar och kan upprepas i cykler.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.