Innovation

Forskare fastnar för kräftans superlim

Dosima fäst vid en bit drivved. Foto: Ingo Grunwald

Kräftan Dosima fascicularis sätter sig fast på olika underlag med ett skumliknande sekret som har en enorm vidhäftningsförmåga. En grupp forskare undersöker nu detta naturliga superlim.

Publicerad

Dosima fascicularis är en art av kräftdjur som beskrevs redan 1786 av Ellis och Daniel Solander. Men inte mycket är känt kring det märkliga skum som Dosima producerar för att dels fästa på underlag som snäckor, sjögräs, drivved eller båtbottnar, dels för att om det behövs skapa sig en egen flotte för att driva till en ny plats i havet om det behövs.

Limmet utsöndras genom porer i antennliknande spröt. Forskare vid universitetet i Wien har genom mikroskop kartlagt limmet som är fullt med små blåsor. En biokemisk analys av cementmaterialet visar att det består av 92 procent vatten. Resten är proteiner och kolhydrater i en sammansättning som skiljer Dosima från andra arter. Exempelvis saknas disulfid, som hos andra vattenlevande djur svarar för stabiliteten och hållbarheten i cement, som används för att fästa mot ytor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här