Forskare fastnar för kräftans superlim

2016-08-08 16:24  
Dosima fäst vid en bit drivved. Foto: Ingo Grunwald

Kräftan Dosima fascicularis sätter sig fast på olika underlag med ett skumliknande sekret som har en enorm vidhäftningsförmåga. En grupp forskare undersöker nu detta naturliga superlim.

Dosima fascicularis är en art av kräftdjur som beskrevs redan 1786 av Ellis och Daniel Solander. Men inte mycket är känt kring det märkliga skum som Dosima producerar för att dels fästa på underlag som snäckor, sjögräs, drivved eller båtbottnar, dels för att om det behövs skapa sig en egen flotte för att driva till en ny plats i havet om det behövs.

Limmet utsöndras genom porer i antennliknande spröt. Forskare vid universitetet i Wien har genom mikroskop kartlagt limmet som är fullt med små blåsor. En biokemisk analys av cementmaterialet visar att det består av 92 procent vatten. Resten är proteiner och kolhydrater i en sammansättning som skiljer Dosima från andra arter. Exempelvis saknas disulfid, som hos andra vattenlevande djur svarar för stabiliteten och hållbarheten i cement, som används för att fästa mot ytor.

Gasen i blåsorna visade sig vid analysen vara koldioxid. Riktigt hur denna bildas vet forskarna ännu inte.

Detta icketoxiska lim intresserar forskarna som ser möjligheter för användning inom medicintekniken. Det har genom sin porösa struktur även stötdämpande egenskaper, och egenskapen är positiv för celltillväxt inom medicinen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer