Forskare enade om bakterie för att bekämpa zika

2016-03-16 08:32  
En kvinna med barn går förbi en skylt som varnar för myggor som sprider virus, i Sao Paolo. Foto: imago/Xinhua/All Over Press

En grupp amerikanska myggforskare har enats om att använda en bakterie i kampen mot zikaviruset, nu väntar de på beslut från myndigheter.

Bakterien wolbachia kan injiceras i myggan som sprider viruset och göra hanarna sterila. Det visar forskning av Stephen Dobson från University of Kentucky skriver Dagens Nyheter.

Forskarna har gjort två försök i Brasilien där de släppt ut infekterade hanar och sett en minsking av mängden myggor med åttio procent. Nu vill forskarna göra detta i större skala för att bekämpa spridningen av zikaviruset. Metoden skulle också kunna innebära att myggan som sprider zika, Aedes aegypti, skulle utrotas på den amerikanska kontinenten. De flesta forskare ser det som positivt, eftersom det är en invaderande art. Myggan kommer ursprungligen från centrala Afrika men har under de senaste decennierna spridit sig över världen.

I dag har spridning av zikaviruset rapporterats från femtiotvå länder.

Läs mer:

Läs mer: Kontroversiell teknik kan utrota myggan som sprider zika

Läs mer: Metod saknas att fastställa zikainfektion
 

Läs mer: Svag koppling mellan zika och insektsgift
 

Torill Kornfeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt