Forskar fram perfekt grillskiva

2014-07-04 13:58  
Precisa parametrar för den perfekta grillskivan. Foto: Fraunhofer

Hängmörning med on-lineövervakning ska ge den perfekta biffen på grillen.

Misslyckade grillmiddagar handlar ofta om att köttet inte lämpar sig för grillning. Biffen skrumpnar ihop och blir torr som en skosula.

På senare år har en hängmörningsmetod som kallas Dry Age blivit allt populärare.

Med metoden, som har använts sedan urminnes tider, men föll i glömska när vakuumförpackningen blev populär, blir köttet saftigare, mer smakrikt och hälsosammare.

Metoden går ut på att köttet hängs upp i kylrum där temperaturen får vara mellan 1 - 5 grader Celsius. Upp till åtta veckor kan köttet behöva hänga. Under tiden minskar vikten omkring 30 procent.

En tysk gourmetmatkedja erbjuder på internet den här sortens kött som torrmognat. Men för att kunderna ska kunna välja mognadsgrad har man bett forskare vid Fraunhoferinstituet om hjälp med ett system för on-linebevakning av köttet i mognadsrummen.

Fraunhofer Umsicht har utvecklat styrningen av flera parametrar som luftfuktighet, temperatur, luftväxling, etc.

Tack vare dessa mätdata ska kunderna få veta i vilket stadium av mörningsprocessen en köttbit befinner sig när man handlar via köttföretaget Gourmet Kreis.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer