Försenad Parkersond har satt kurs mot solen

2018-08-13 08:27  
Foto: NASA/Kim Shiflett

Uppskjutningen av Parkersonden blev inte av på lördagen, men på söndagsförmiddagen svensk tid gick det betydligt bättre.

”3, 2, 1... och Parker har lyft”, twittrade Nasa strax efter att man skickat iväg sonden från Cape Canaveral i Florida och ut mot rymden.

Målet är solen och förhoppningen med Parkersonden är att den ska komma närmare än någon annan farkost tidigare har gjort. Forskarna hoppas på så sätt kunna ta reda på mer om solens egenskaper.

Läs mer: Nasa skickar sond till solens korona

Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Man hoppas på att den ska kunna ta sig endast 6,1 miljoner kilometer från koronan, solens yttre ”atmosfär”. Det är det i särklass närmaste en människobyggd farkost kommit en stjärna, betydligt närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt