Förre Nasa-chefen Michael D Griffin: Satsa på rymdnät

2017-08-30 12:10  
Michael D. Griffin.

Nästa stora rymdteknik påverkar jorden rejält. Det hävdar Michael D Griffin, tidigare Nasa-chef.

Vid fyra olika tillfällen, totalt 47 år, har Michael D Griffin arbetat för Nasa. Mellan åren 2005 och 2009 var den amerikanska fysikern dessutom chef över myndigheten.

Som chef ansvarade han bland annat för områden som framtiden för bemannade rymdfärder och rymdteleskopet Hubble. Han var också högst delaktig i att den internationella rymdstationen ISS blev klar. Men det var då.

Nästa stora grej att göra lönsam är rymdbaserat internet, menar Griffin. Han syftar på det så kallade Leo-nätverket, en konstellation av satelliter i omloppsbanan där syftet är att ge fler människor tillgång till internet. Men det ger också en bättre övervakning av vår planet. Förutom Nasa har även Google, Facebook och Spacex tidigare talat om stora möjligheter inom området, men få konkreta planer har presenterats.

Läs mer:

Läs mer: Fuglesang ska ta Saab till rymden

– Det här kommer vi att se inom fem år, det är den nästa stora affären inom rymdbranschen, säger Griffin till Ny Teknik när vi träffas på KTH i Stockholm.

Det har gått åtta år sedan Griffin lämnade sitt toppjobb inom Nasa. När han i dag granskar sin forna arbetsgivare är han allt annat än nöjd. Griffin menar att Nasa fokuserar på fel saker.

– Jag tycker att Nasa tillsammans med sina internationella partner borde satsa på att ta samarbetet till månen, att placera den internationella rymdstationen där, lära sig att leva där och sedan förbereda för att ta sig till Mars. De borde göra de här grejerna i stället för att prata om dem.

Läs mer:

Läs mer: Här är Nasas nästa projekt på Mars

Griffin imponeras av Sveriges rymdprogram, sett till de resurser ett land om tio miljoner invånare kan ha. Men han vill se mer av Sverige i rymden och han tror att landet skulle tjäna mer på att efterlikna Kanadas upplägg.

– De har gett sig själva en bra position med robotmanipulatorer, armarna på rymdstationen, de är Kanadas verk. De har hittat en fin nisch. Jag tror Sverige bör fokusera på ett hitta en liknande nisch.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer