Förhoppningen: Supermaterial ska ge atomur i mobilen

2016-01-20 11:52  
Kyriakos Porfyrakis med en modell av det nya materialet. Foto: Oxford University

Det är det dyraste materialet som finns att köpa och har precis kommit ut på marknaden. Forskare hoppas att det ska ge atomur som ryms i mobilen.

Ett konsortium av brittiska och amerikanska forskarna blev de första köparna av ett unikt material, framställt av Designer Carbon Materials. Kostnad: 290 000 kronor för 200 mikrogram, en vikt som uppges motsvara en femtondel av vikten hos en snöflinga.

Bolaget, som knoppats av från Oxford University, hade i slutet av förra året fått fram sin första sats av endohedrala fullerener, det vill säga burar av kolatomer där en annan typ av atomer förts in i mitten. I det här fallet handlar det om en kväveatom. Kväveatomen ger materialet egenskaper som passar perfekt för att ta fram miniatyriserade versioner av dagens atomur, menar företagets grundare Kyriakos Porfyrakis som har forskat på metoder att tillverka materialet sedan år 2001.

– Föreställ dig ett miniatyriserat atomur som du kan bära omkring i din smarta mobil. Det är nästa mobilrevolution, säger Kyriakos Porfyrakis till The Telegraph.

Det är också den utmaningen forskarkonsortiet som köpte första satsen ska ta sig an.

Så små atomur skulle bland annat ge möjlighet att följa och styra förarlösa bilar med millimeterprecision. Med dagens gps-system ligger noggrannheten mellan en och fem meter.

    

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Atomur

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer