Fords dräkt simulerar den sömniga föraren

2019-03-18 13:23  
Foto: Ford

Vilka effekter ger trötthet bakom ratten? Nu har Ford utvecklat en sömndräkt som låter dig uppleva de försvagande effekterna.

Sömnbrist påverkar i förlängningen vår hälsa – men den mest direkta effekten är en sänkt koncentrationsförmåga. Och bakom ratten kan ditt outvilade tillstånd faktiskt ha samma effekt som att vara onykter. Enligt experter försämrar 18 timmars oavbruten vakenhet förmågorna på ett sätt som kan vara jämförbart med att överskrida den promillegräns som gäller i många länder.

Trötta förare ligger bakom en av fem trafikolyckor. Ford valde att rikta lampan mot problemet under World Sleep Day, genom att lansera en sovdräkt som simulerar de försvagande effekterna av trötthet.

– Vi lade till speciella skyddsglasögon till dräkten för att replikera mikrosovstunder – en okontrollerbar respons på trötthet som kan innebära att du kör blind i tio sekunder eller mer – även om dina ögon fortfarande är öppna. Jag skulle aldrig vilja köra med sömnbrist eller åka med i en bil där föraren har sömnbrist, säger Dr Gundolf Meyer Hentschel, vd vid Meyer Hentschel Institute i ett pressmeddelande.

Utrustningen väger 18 kilo

Han har utvecklat systemet. Glasögonen bärs tillsammans med en specialdesignad keps, väst och band för armar och anklar. Sammantaget väger utrustningen 18 kilo. En app låter föraren styra glasögonen och simulera hur hjärnan stängs av och på.

Satsningen är en del av ”Driving Skills for Life”, den förarutbildning för unga som Ford erbjuder gratis till de mellan 17 och 24 år. Bakgrunden är att trafikolyckor utgör den främsta orsaken till dödsfall bland ungdomar i Europa. Och om man börjar känna sig gäspig så är lösningen enkel.

– Att köra in till kanten när tillfälle ges, få i sig koffeindryck samt en sovstund på 20 minuter kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Om detta inte fungerar så borde du se till att hitta ett annat sätt att ta dig hem, säger Meyer Hentschel.

John Edgren

Mer om: Ford

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer