Ford tar hjälp av exoskelett i fler fabriker

2018-08-07 11:48  
Ford testar så kallade exoskelett på sina bilmontörer.

Att utföra samma jobb varje dag kan vara slitsamt för kroppen. Ford expanderar nu exoskelettet till fler arbetsplatser runt om i världen.

Trots att mycket av dagens tillverkning görs av robotar så bygger människor fortfarande bilar. Men att belasta kroppen likadant varje dag kan bli smärtsamt i längden, och inte minst för dem som står med armarna ovanför huvudet under en bil.

För att minska belastningen på sina anställdas axlar, bokstavligt talat, kommer Ford att dela ut exoskelettvästar till 15 monteringsanläggningar runt i världen, skriver Engadget.

Läs mer: Exoskelettet ska hjälpa soldater att lyfta tungt

Exoskelettet ska minska skador

Västen kallas EksoVästen och är byggd av Ekso Bionics. Den är skapad specifikt till personer som varje dag arbetar med armarna ovanför huvudet, för att underlätta för axlarna och minska skador. Ju högre upp man har armen, desto mer stöd ger exoskelettet. I stället för att drivas av motorer eller batterier är det en mekanisk enhet som ger passivt armstöd från cirka två till sju kilo.

Västen har testats i 16 månader i Michigan, USA, och efter ett positivt resultat vill Ford expandera till fabriker i fler länder.

Ellinor Molin

Mer om: Ford Exoskelett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer