Förbud för kemikalier i leksaker

2008-01-25 12:27  

EU-kommissionen vill förbjuda farliga kemikalier i leksaker. I dag fredag presenterades ett nytt direktivförslag enligt vilket cancerframkallande ämnen inte längre blir tillåtna i leksaker.

Kemikalier som kan framkalla cancer förbjuds, användning av andra farliga ämnen som bly och kvicksilver begränsas och dofter och parfymer som kan ge allergiska reaktioner hos barn förbjuds.

EU-kommissionen lade i dag fram ett förslag som innebär att det gamla, 20-åriga, leksaksdirektivet moderniseras.

Målet är att dagens leksaker ska bli säkrare för barn att använda, samtidigt som tillverkarna och importörernas ansvar gentemot dem som konsumenter skärps.

- Barns hälsa och säkerhet är inte förhandlingsbar och kan inte bli föremål för några som helst kompromisser. Det föreslagna direktiv som vi har antagit i dag innehåller de senaste hälso- och säkerhetskraven och effektiviserar och förbättrar EUs regelverk. Aktörerna på marknaden blir nu förpliktigade att ta sitt ansvar så att barn kan njuta av att leka med leksaker utan risker, säger Günther Verheugen, EU-kommissionens vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Direktivet innehållet också förslag om bättre regler och varningsmärkning kring smådelar i leksaker. Dessutom förbjuds godis, tuggummi eller andra sötsaker och livsmedel som innebär att barn först måste äta upp dem innan de kan få loss en leksak att leka med.

Leksakstillverkarna tvingas, enligt förslaget, att lämna betydligt mer teknisk information om innehållet i leksakerna än i dag. De ska också testa dem vid oberoende labb.

Medlemsstaterna åläggs också att införa lagstiftning som innebär sanktioner mot tillverkare som inte uppfyller säkerhetskraven.

Förslaget ska nu diskuteras av medlemsstaterna och av EU-parlamentet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer