Fönstershoppa med fingret

2008-01-22 23:00  
Foto: Joakim Roos

Tekniken ska göra fönstershopping till ett interaktivt nöje. För kunderna innebär det mer information. För säljarna bättre kunskap om kundkretsen.

Med pekfingret mot skyltfönstret bläddrar du enkelt runt bland lägenheterna och villorna som mäklaren har till försäljning.

Jämfört med de vanliga papperslapparna får du se fler bilder, och kan zooma in dem du blir extra intresserad av.

Här hos Bytahem, i Majorna i Göteborg, har Touchme gjort sin första installation. Och mäklaren Sverker Cassberg är nöjd.

- Det här är ett stort steg framåt jämfört med de vanliga papperslapparna i fönstret. Nästa steg blir en installation på vårt kontor i Kungsbacka, säger han.

Idén med de interaktiva skyltfönstren fick Touchmes grundare Fredrik Stål och Lars Englund från de statistikverktyg som finns för att analysera hur besökare använder en webbplats.

Företagets system består av två delar: hårdvaran som omvandlar ett skyltfönster till en pekskärm i storformat, där fönstershopparna kan peka för att få mer information eller knappa in sin kontaktinformation, och mjukvaran som analyserar vad de väljer att klicka på.

- Analysdelen kan bland annat kopplas ihop med vad som händer i affären. Säljer man för tillfället väldigt mycket av en vara kan man pusha för den i fönstret, säger Lars Englund.

Sedan våren 2007 har han tillsammans med Fredrik Stål utvecklat tekniken. För att bygga om ett skyltfönster till pekskärm används en vanlig storbildsprojektor tillsammans med två sensorer som känner av var fingrarna placeras på fönstret.

Delarna som används för att bygga sensorerna har Touchme inte utvecklat själva. Men tillämpningen är ny.

- Grundprincipen för dem är densamma som för det mänskliga djupseendet. Mer kan vi inte säga, eftersom vi just nu befinner oss mitt i patentprocessen, säger Fredrik Stål.

Fingeravläsningen sker i ett plan strax utanför fönsterglaset, och är okänslig för imma på rutan och vantar på händerna.

- Det är viktigt att det fungerar oavsett väder, säger Lars Englund.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer