Innovation

FN-rapport: Smitta från djur till människa blir vanligare

Nyligen rapporterades två personer sjuka i böldpest i Mongoliet efter att de ätit kött av murmeldjur. Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Att smittsamma mikroorganismer sprids från djur till människa blir allt vanligare, varnar FN i en ny rapport. En bidragande orsak till detta är ohållbara mänskliga aktiviteter, hävdar rapportens författare.

Publicerad

Omkring 60 procent av de infektioner som drabbar människor bedöms, enligt rapporten, ursprungligen komma från djur. I de flesta fall överförs smittan indirekt, via livsmedel.

Att smitta mellan djur och människor blir vanligare är förutsägbart och väntat och beror enligt rapporten bland annat på vår ökade efterfrågan på kött, ohållbart jordbruk, exploatering av vilda djur och klimatförändringar.

Rapporten bygger på slutsatser från flera expertgrupper, bland annat FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), Världshälsoorganisationen (WHO) och Världsorganisationen för djurhälsa (OIE). De tre organisationerna samverkar sedan tidigare i arbetet med att intensifiera gemensamma åtgärder för att bekämpa hälsorisker i samband med interaktioner mellan människor, djur och miljö.

Rapporten presenterar flera förslag på åtgärder för att minska risken för framtida pandemier orsakade av smitta överförd från djur. Bland annat vill man öka medvetenheten om risker för hälsa och miljö och hur de kan förebyggas, förbättra övervakningen och regleringen av livsmedelshantering, avveckla ohållbara jordbruksmetoder och stärka djurhälsan.