Flyttar internet under vattnet

2013-10-16 14:49  
Doktoranderna Hossain och Kulhandjian testar undervattensprotokollet i Lake Erie. Foto: Douglas Levere

Ett djuphavens internet baserat på ljudvågor utvecklas av forskare vid University at Buffalo.

Information som ska överföras under vatten överförs redan i dag med ljudvågor. Det kan gälla tsunamisensorer eller u-båtsdetektorer, men problemet är att dessa sensorer överför informationen på olika sätt.

Forskare vid University at Buffalo vill nu hitta en standard, ungefär som internetprotokollet, så att informationen enkelt kan överföras med ljudvågor från exempelvis en tsunamisensor djupt ner i havet, till en boj vid havsytan, och sedan via radiovågor vidare till en mottagare som använder en vanlig dator eller mobiltelefon.

Tommaso Melodia och hans medarbetare ska presentera sin studie "The Internet Underwater: An IP-compatible Protokol Stack för Commercial Undersea Modems" vid en konferens om undervattensnätverk i Taiwan den 11 - 13 november.

Forskargruppen testade nyligen tekniken i Lake Erie med hjälp av två 20 kg tunga sensorer som sänktes ned i vattnet.

Med ett gemensamt protokoll för överföring av data via ljudvågor under vattnet skulle det bli enklare att bygga tsunamivarningssystem, som kan ge varningssignaler i realtid och ge havsnära boende lie längre tid att sätta sig i säkerhet.

Forskarna ser även tillämpningar när det gäller havsmiljöövervakning, liksom även för militära myndigheter och kustbevakningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer