Flyttar ebolamedel till zikaforskning

2016-04-07 17:26  
Foto: Alamy

Den amerikanska regeringen kommer att omdirigera 589 miljoner dollar (knappt 4,8 miljarder kronor) från insatser mot ebolaviruset till forskningen om zika.

Det meddelar Vita husets budgetchef Shaun Donovan, och förklarar att beslutet ska ses mot bakgrund av att USA nu förbereder sig på att det myggburna viruset kommer till den nordamerikanska kontinenten i takt med att vädret blir varmare.

Donovan påpekar dock att överföringen av medlen från ebola bara är en tillfällig åtgärd för att finansiera zikaforskningen, och han uppmanar kongressen att så fort som möjligt godkänna ett zika-stödpaket om 1,8 miljarder dollar som president Barack Obama presenterade i februari i år.

– Vi ska inte leka med elden, säger Donovan.

Världshälsoorganisationen WHO slog nyligen fast att det finns en stark forskningskonsensus om ett orsakssamband mellan zikaviruset och den ovanliga sjukdomen mikrocefali, när barn föds med onaturligt små huvuden.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Zika Ebola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer