Innovation

Flytt till Nobelhus delar Vetenskapsakademien

Kungliga Vetenskapsakademien har huserat i Frescati sedan 1915. En flytt in till Stockholms innerstad kan innebära flera fördelar, men flera ledamöter är kritiska. Här på Blasieholmen är det tänkt att det nya Nobelcentrumet ska ligga. Det är redan bestämt att Nobelstiftelsen och Nobelmuseet flyttar in. KVA tar sitt beslut tidigast under våren 2013. Foto: Jörgen Appelgren / Jeppe Wikström

Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, har hållit till i sina specialritade hus i Frescati i nära hundra år. Men nästa adress kan bli Blasieholmen, i det planerade Nobel Prize Center. Förslaget har väckt starka reaktioner bland ledamöterna.

Publicerad

I nästa vecka sprids bilder från den traditionsfyllda Sessionssalen över världen när Nobelprisen i fysik och kemi offentliggörs. Men om ett par år kan prisen presenteras i en helt annan miljö. Just nu förs en intensiv diskussion om att Kungliga Vetenskapsakademien ska överge husen i Frescati och flytta in i prestige­projektet på Blasieholmens östra kaj.

Förslaget har diskuterats inom akademiens styrelse sedan i våras. För ett par veckor sedan fick ledamöterna ta del av förslaget på ett möte. Enligt Ny Teknik:s källor var reaktionerna avvaktande och i vissa fall öppet mycket negativa. Ett beslut om en flytt skulle orsaka ”ett jordskred” anser en ledamot.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här