Flic gör livet lättare – med en knapp

2014-12-02 05:30  
Joacim Westlund på Shortcut Labs trycker på knappen. Med den kan han styra tre olika funktioner i mobilen. I bakgrunden syns Pranav Kosuri. Foto: Jörgen Appelgren

Aktivera överfallslarmet, sätt på favoritmusiken eller ring en taxi. Tryck på en ”flic” – knappen från KTH som är en programmerbar genväg till mobilen.

Saker du gör ofta med mobilen, som att meddela att du är på väg hem, är en typisk uppgift för en ”flic”. Knappen som utvecklats av KTH-företaget Shortcut Labs kan programmeras för att utföra olika funktioner i mobilen.

Pranav Kosuri demonstrerar. Han trycker på en av knapparna som ligger framför honom på bordet och musiken går i gång.

– Vi gör vardagen enklare. Det kan vara att stänga av mobil­larmet på morgonen eller helt ­enkelt hitta mobilen, förklarar han.

Trots att knapparna inte börjar levereras förrän i mars nästa år är de redan en försäljningsframgång. Företaget är mitt uppe i en kampanj där intresserade kan beställa produkten mot förskotts­betalning hos crowdfundingföretaget Indiegogo.

Resultatet är långt över förväntan.

– Det tog 30 timmar att nå målet på 80 000 dollar. Nu är vi uppe i 109 000, säger Pranav Kosuri efter att ha kollat den senaste siffran i mobilen.

Kampanjen ger inte bara pengar utan också massor av uppmärksamhet i sociala medier. Från kunder i hela världen väller förslagen in på vad man kan ha knapparna till. Många funktions­hindrade har till exempel hört av sig.

– Responsen är enormt värdefull. Många av de bästa användningsområdena återstår att upptäcka.

Knappen drivs med batteri och kommunicerar med hjälp av Bluetooth. Den kan verka simpel, men bakom design och programvara ligger mycket jobb intygar företagets vd Joacim Westlund.

– Knappen måste vara tålig och tillräckligt attraktiv för att männi­­skor ska vilja sätta upp den på väggen. Dessutom måste den vara pålitlig och ha lång livslängd. Vi räknar med att batteriet räcker i fem år.

Han fick idén när han försökte dra ner på sitt snusande genom att ­registrera varje snus i en app. Men varför dra fram mobilen varje gång och riskera blir distraherad av olika meddelanden som trillat in? Det vore enklare att bara trycka på en knapp.

För två år sedan var den första prototypen klar och ett år senare startade han Shortcut Labs tillsammans med Pranav Kosuri och Amir Sharifat.

I teamet ingår också sex programmerare. I början av året drog hela gänget till San Francisco för fyra månader i en inkubator inriktad på hårdvaruprojekt.

– Där fick vi mycket hjälp med att göra en produkt som är klar för produktion, säger Joacim Westlund.

För att programmera knapparna utvecklas nu appar för Iphone och Android. Upp till tre funktioner kan kopplas till varje knapp, en för ett tryck, en för dubbeltryck, en för långt tryck.

För att snabbt få stor spridning söker Shortcut Labs även samarbeten med andra företag. Ett första exempel är att en box för smarta hem från it-företaget Logitech kan styras med ”flics”.
Följ Ny Teknik på Facebook!

Nominera bolag till 33-listan

  • Vilka av Sveriges nya innovativa företag ska vara med på nästa års 33-lista? Ta chansen och nominera ditt favoritföretag.
  • Sista dagen är fredag 9 januari 2015.
  • Kom ihåg att företaget måste vara startat 2008 eller senare. Nomineringen ska också innehålla en beskrivning av företagets innovation och en motivering till varför företaget ska vara med på 33-listan.

Shortcut Labs

Gör: Trådlös knapp för telefonkommandon.

Ort: Stockholm.

Grundat: 2013.

Anställda: Tre grundare, ­sex programmerare.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer