Fler allergiska mot solkräm

2011-06-14 23:00  

Ökande ozonhål och ändrade solvanor har fått hudcancerfallen att öka. Minskat solande och bättre solskyddsmedel är motmedlen. Men den ökande användningen av solkräm har också medfört en ökning av kontaktallergier.

<p>Anna Börje och hennes kollegor vid Göteborgs universitet samarbetar med hudkliniker i Sverige och utomlands för att hitta orsaken. </p> <p>Göteborgsforskarna har bland annat studerat vad som händer när det absolut vanligaste kemiska UVA-filtret Butyl methoxydibenzoylmetan exponeras för solljus. </p> <p>Resultatet visar att åtminstone ett av de ämnen som bildas när filtret bryts ner i solljus är starkt allergiframkallande och kan orsaka en så kallad fotoallergi. Ytterligare några visade sig vara giftiga för celler.</p> <p>- Vi har även studerat ett bredspektrumfilter, oktokrylen, som är relativt nytt på den svenska marknaden, säger Anna Börje. </p> <p>Anledningen till att Göteborgsforskarna börjat studera ämnet är rapporter från övriga Europa, som pekade mot att uv-filtret kunde ligga bakom fotoallergi hos en stor grupp patienter.</p> <p>- Hittills har vi sett att oktokrylan kan ge upphov till allergier i mörker, det vill säga utan solljus. Nu ska vi gå vidare och se vad som händer i ljus.</p> <p>I Sverige får barn med leversjukdomar över huvud taget inte smörjas in med kemiska solskydd eftersom de går in i kroppen och kan försämra deras leverfunktion ytterligare.</p>

UVA och UVB

UV-ljuset från solen delas in i två typer: UVA och UVB.
UVA är den minst energirika och den som gör oss bruna.
UVB-strålningen innehåller mer energi och är den som gör att vi bränner oss i fall vi är för länge i solen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: UV-ljus Allergi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer