Flaxande flygande farkoster

2010-11-25 09:47  
Alexander Alexeev.

Nu försöker forskare efterlikna flygfänas flaxande flygförmåga för försvarets flygande farkoster.

Humlan kan trots allt flyga. Nu försöker amerikanska forskare härma humlans flykt och tillverka små flygfarkoster som flaxar sig fram på insektsvis. De flaxande farkosterna är tänkta att leta jordbävningsoffer i instörtade hus, undersöka kontaminerade byggnader eller spionera åt militären.

Många andra forskare har försökt sig på uppgiften, men det har ofta hakat upp sig på de komplicerade mekanismer som krävs för att åstadkomma insekternas rörelsemönster.

Forskarna vid Georgia Institute of Technology undviker dessa problem genom att helt enkelt flaxa vingarna med en rent sinusformad rörelse. Därmed blir mekaniken betydligt enklare.

- Vi upptäckte att en enkel upp-och-nedrörelse vid resonansfrekvens är enklare att åstadkomma och ge lyftkraft, säger professor i maskinteknik, Alexander Alexeev.

I naturen ger flaxandet en ojämförligt större rörlighet, manövrerbarhet och förmåga att sväva än andra sätt att flyga. Dessutom krävs lite energi för att flaxa långa sträckor. Problemet är att ingen riktigt förstår varför.

- När man försöker göra allt mindre farkoster förändras aerodynamiken kraftigt. Det blir allt viktigare att göra modeller, säger Alexander Alexeev.

Forskarna använder en datormodell av flexibla vingar som rör sig sinusformat upp och ned. På så sätt har de kunnat studera de aerodynamiska krafter som krävs för att flyga de insektslika farkosterna. De fann att den bästa lyftkraften uppstod vid resonansfrekvensen för de flexibla vingarna, men att det energieffektivaste flaxandet var trettio procent snabbare.

Se forskarnas animation här

Anders Wallerius

Mer om: UAV Lyftkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer