Fladdermus hjälper bilen köra själv

2014-09-19 15:29  
Övre bilden: skålformade blad reflekterar fladdermusens ultraljudssignal. Ned bilden: Konstgjort fladdermushuvud sänder ultraljudspulser mot bioinspirerade reflektorer. Foto: Ralph Simon/FAU

Ultraljudsteknik som används av fladdermöss kan användas för att navigera självkörande fordon.

En art av fladdermöss, som pollinerar lianen Marcravia evenias blommor, gav några tyska forskare idén att inspireras av naturen för att ta fram ett enkelt och underhållsfritt system för att navigera självkörande fordon.

De noterade att alldeles ovanför blomställningen finns ett skålformat blad som fungerar som konkav spegel för de ultraljudspulser som fladdermössen sänder ut för att kunna orientera sig.

Forskaren Ralph Simon vid Friedrich Alexanderuniversitetet upptäckte att dessa konkava blad reflekterar ultraljudssignalerna extremt väl. Ekot får en speciell form och en speciell klangfärg som skiljer sig från den omgivande vegetationen.

Vidare fann forskarna att fladdermössen hittar blommorna dubbelt så fort när de är försedda med de skålformade bladen ovan blomställnignen.

Men lianen var bara ett exempel. Forskarna fann även andra blad med speciella reflektorer.

Tillsammans med Stefan Rupitsch tänker nu Ralph Simon tillverka enkla, konstgjorda reflektorer inspirerade av växtriket och använda dem för prov med ultraljudsbaserad fordonsnavigering.

Arbetet stöds av Volkswagenstiftelsen, som premierar tidiga forskningsprojekt vars utgång kan vara osäker.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer