Fjällräddare: Hepkie fungerar klockrent

2009-10-20 23:00  

Hepkie fungerar "klockrent", säger en fjällräddare som provat tekniken. Men kamraträddning med hjälp av lavinsökare kan den inte ersätta.

Rickard Svedjesten är lavininstruktör i Bydalen, några mil från Åre. Han var en av de fjällräddare och poliser som testade Hepkie under vårvintern i år.

-Den fungerade jättebra, både när det gäller att söka efter folk som ligger under snön och människor som har gått bort sig på fjället, säger han.

Däremot tror varken han eller Mårten Johansson på Åre lavincenter att Hepkie kan ersätta de trancievers som finns på marknaden.

Efter 18 minuter lever 90 procent av dem som inte dödats omedelbart av lavinen.

-Men vi i fjällräddningen hinner sällan fram på så kort tid. Därför är det kamraträddning med trancievers, sond och spade som räddar flest liv, säger Mårten Johansson.

Efter en halvtimma under snön är chansen att överleva nere i 30 procent. Då finns fjällräddarna ofta på plats - och det är då som Hepkie och andra portabla räddningssystem kan spela störst roll, anser Mårten Johansson.

Men han varnar samtidigt för allt för stor övertro på tekniken.

-Bästa livförsäkringen är fortfarande kunskap. Det gäller att undvika att överhuvudtaget hamna i ett lavinområde.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer