Fixa säkraste brännan - med skydd av alger

2009-06-09 23:00  
1. Till vänster: Solkrämer innehåller ett kemiskt eller ett fysikaliskt solfilter, eller en kombination av båda sorterna. Kemiska filter består av molekyler, som absorberar energin i solljuset och omvandlar den till värme. 2. Till höger: Fysikaliska filter är ämnen som reflekterar bort det ultravioletta ljuset från vår hud, och hindrar energin att tränga ner i huden. Titandioxid är det enda fysikaliska filter som är godkänt i EU. Grafik: Ingemar Franzén

Naturens eget solskydd kan bli människans. Det hoppas Göteborgsforskare, som vill bygga ett pigment som finns i alger och stoppa in det i solkräm.

Blågröna alger, eller cyanobakterier som de egentligen heter, är inte bara en sommarplåga. De är också ett löfte om framtida naturliga solkrämer.

Cyanobakterier har ett pigment som är supereffektivt mot solens ultravioletta strålning. Det heter scytonemin, och har utvecklats i naturen under miljarder år.

Under de senaste fyra åren har forskarna Anna Börje vid Göteborgs universitet och Jerker Mårtensson på Chalmers arbetat intensivt med att försöka skapa pigmentet på konstgjord väg.

Målet är ett solskydd som även personer med känslig hud kan använda. Många får allergiska reaktioner när de använder solkräm med kemiska filter. Det betyder att de innehåller ämnen som absorberar solens energi genom kemiska reaktioner där solskyddet bryts ner.

Pigmentet scytonemin är känt för sin starka skyddseffekt mot ultraviolett ljus. I vetenskapliga rapporter konstateras att pigmentet kan hindra upp till 90 procent av ljuset i uva-området att tränga in i cellernas inre. Däremot vet forskare fortfarande inte hur det ska framställas på konstgjord väg.

- Vi har byggt halva pigmentmolekylen, säger Anna Börje.

- Nu ska vi studera några olika metoder för att få det komplett.

Målet är att ha konstruktionen färdig inom ett år. Då är det dags att belysa pigmentet med energirikt ljus för att kontrollera att det inte bildas några ämnen som kan skada våra celler. Tester av det slaget gör forskarna med hjälp celler och på möss. Faller testerna väl ut är det dags att kontakta industrin.

Suger upp eller skjuter bort

1. Solkrämer innehåller ett kemiskt eller ett fysikaliskt solfilter, eller en kombination av båda sorterna. Kemiska filter består av molekyler, som absorberar energin i solljuset och omvandlar den till värme.

2. Fysikaliska filter är ämnen som reflekterar bort det ultravioletta ljuset från vår hud, och hindrar energin att tränga ner i huden. Titandioxid är det enda fysikaliska filter som är godkänt i EU.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Cyanobakterier UV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer