Fiskodling på land spås gå en ljus framtid till mötes

2012-01-31 23:00  

Räkor från pappersbruk, abborre från industrilokaler och tilapia från inomhusbassänger. Fiskodlingar på land kan bli framtidens livsmedelsindustri.

– Sverige har väldigt goda förutsättningar för att odla fisk på land, säger Björn Frostell, docent i industriell ekologi på KTH.

Intresset för odlad fisk ökar kraftigt i takt med att haven fiskas ut och att jordens befolkning ökar. De flesta odlingar finns i dag i hav och vattendrag, främst i Asien. Björn Frostell ser många fördelar med att i stället flytta upp odlingen på land.

Miljöproblem med övergödning minskar kraftigt, och man riskerar inte att sjukdomar och framavlade gener sprids till vilda bestånd när fiskar rymmer.

För att odlad fisk ska vara ekologisk hållbar så måste även fiskmaten vara grön.

I dag används ofta proteinmjöl och olja från viltfångad fisk, vilket kan öka utfiskningen av haven. Flera forskare och företag försöker därför utveckla vegetariska alternativ. ?Exempelvis av restprodukter från etanol-, pappers- och massatillverkning.

Vilka etiska aspekter ser du med odlad fisk?

– Många. Fiskar kan stressas av att leva för tätt ihop. Precis som i höns- och svinstallar blir det en avvägning mellan ekonomin och hur djuren mår. Sådana aspekter studerar vi i forskningsprojektet Fishwelfare och jag har även kontakter med Djurens rätt, säger Björn Frostell.

Ökar snabbast

Odling av fisk, skaldjur och alger är den snabbast växande livsmedelssektorn i världen.

Nästan hälften av all fisk och alla skaldjur som konsumeras odlas.

Majoriteten odlas i öppna odlingar i hav och vattendrag framför allt i Asien.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer