Innovation

Fiskodling på land spås gå en ljus framtid till mötes

Göspionjär Mikael Björk har ägnat nära tio år till att utveckla en ny odlingsteknik. Nu är målet en storskalig gösodling i stan. Foto: Cecilia Larsson
Ammoniak och nitrit rensas nort av bakterier i det biologiska filtret. Foto: Cecilia Larsson
Bassängerna har ett 22-gradigt vatten. Foto: Cecilia Larsson
Nyckläckta gösyngel kräver mikroskop. De väger bara något milligram. Foto: Cecilia Larsson
Här finns kapacitet att odla 20 ton gös per år. Foto: Cecilia Larsson
För att få en jämn leverans året om ska fiskens lekperioder styras med ljus och foder. Och det ska vara närodlat. Foto: Cecilia Larsson

Räkor från pappersbruk, abborre från industrilokaler och tilapia från inomhusbassänger. Fiskodlingar på land kan bli framtidens livsmedelsindustri.

Publicerad

– Sverige har väldigt goda förutsättningar för att odla fisk på land, säger Björn Frostell, docent i industriell ekologi på KTH.

Intresset för odlad fisk ökar kraftigt i takt med att haven fiskas ut och att jordens befolkning ökar. De flesta odlingar finns i dag i hav och vattendrag, främst i Asien. Björn Frostell ser många fördelar med att i stället flytta upp odlingen på land.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här