Fiskodling går för egen maskin

2008-09-11 14:29  

Sätt propellrar på fiskodlingen och låt den sakta flytta sig för egen maskin i stället för att bogsera med båt. Det ökar ekonomin för näringen, visar prov som MIT gjort.

Hälften av världens fiskproduktion kommer från fiskodlingar. Problemet är att de ofta ligger nära kusten, där näringen kan ta slut och fisken förorenar.

Flyttbara fiskodlingar finns, men det är kostsamt att bogsera de stora inhägnaderna från en plats till en annan med bogserbåt.

Forskare vid MIT, Massachusetts institute of technology, har i samarbete med företaget Ocean Farm Technologies utrustat en sfärisk fiskodling på omkring 7000 kubikmeter med elmotorer och stora, långsamt roterande propellrar.

De 6,2 hästkrafter starka undervattensmotorerna flyttar hela fiskodlingen 0,3 meter per sekund. Strömmen får de från en dieselgenerator som finns ombord på en mindre båt, som är förtöjd vid den klotformade fiskburen.

Ombord på den kan även en gps-anläggning monteras för att navigera hela anläggningen.

Förutom fördelen med att byta position, och föra ut anläggningen från kustnära vatten, hjälper propellrarna till att öka vattengenomströmningen genom maskorna i buren.

Man testar nu tekniken utanför Puerto Rico, och tekniskt ser allt ut att fungera bra. Men ekonomiskt är det för tidigt att uttala sig om vinsterna, menar Cliff Goudey vid MIT. Testerna måste göra i riktigt stor skala för att bli rättvisande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer