Fiskfoder av matavfall fick innovationspris

2013-04-30 07:30  

I den nya tävlingen Green Innovation Contest är en fiskfoderprocess bland de fyra vinnarna. Omriktare för solel, en rörböj och byggelement i foamglas fick också pris.

Ingredienserna kommer från matavfall och restprodukter från industriell livsmedelsproduktion. Genom en mikrobiologisk process blir det en biomassa, som torkas till ett proteinmjöl. Mjölet blir sedan huvudråvaran i tillverkning av fiskfoder.

-Vi återvinner livsmedelsrester och producerar ny mat med vår teknik. Vi tittar på att använda återtag från butiker och rester från livsmedelsproduktion och restauranger, säger Matilda Olstorpe, forskare i mikrobiologi på SLU i Uppsala, och vd i nystartade företaget Micpros, som ska försöka kommersialisera processen.

Med den här tekniken går det också att använda restprodukter från flera olika typer av industriproduktion, som till exempel pappersmassatillverkning och chipstillverkning.

-Vi behöver inte binda oss vid någon särskild restprodukt.

Forskarna bakom Micpros har testat processen i labbmiljö i ett par år. Nu tar man steget vidare för att hitta finansiering och en plats för att bygga upp en första anläggning. I förra veckan blev företaget en av fyra pristagare i den nya tävlingen Green Innovation Contest, som bland annat teknikinkubatorn Innovatum i Trollhättan står bakom.

-Priset har lett till väldigt mycket kontakter, säger Matilda Olstorpe.

De övriga tre vinnarna i tävlingen var:

* Ejektorböj, en teknik för att sammanfoga två rör som ska minska energiförlusten jämfört med en T-koppling. Uvecklat av Karl-Erik Andersson.

* Koljern, byggelement i foamglas, som till stor del består av återvunnet glas. Ska ha fördelen att det inte är fuktkänsligt, samt isolerar värme och kyla väl. Utvecklat av Åke Mård.

* Optistring, som utvecklar omriktare för solpaneler som omvandlar likström till växelström enligt en metod som ska ge mer el från anläggningen.

Gröna innovationer prisas

Tävlingens syfte är att lyfta fram innovationer i ett tidigt skede, och hjälpa innovatörer att nå ut med sin produkt på marknaden.

Vinsten är personlig handledning och ett "paket av företagstjänster".

Tävlingen arrangeras av Innovatum, Energimyndigheten, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen.

Det här är första gången Greens Innovation Contest arrangeras. 120 bidrag var nominerade.

http://greeninnovationcontest.se/

Anna Orring

Mer om: Fiskfoder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer