Fiskekrokar låter Nasas robot bestiga klippväggar

2019-07-16 13:30  

Roboten ska utforska främmande planeter. 250 fiskkrokar på varje hand låter Lemur klättra upp för branta klippväggar.

Nasas Mars-rovers har onekligen sina begränsningar. Exempelvis väger Curiosity strax under 900 kilo, och de sex hjulen har krävt en tämligen okomplicerad terräng. Samtidigt finns det många typer av områden på den röda planeten som behöver utforskas – exempelvis kan det vara på svårtillgängliga klippor som de intressanta fynden finns. Därför har Nasa utvecklat en robot som kan klättra i berg.

Lemur (Limbed Excursion Mechanical Utility Robot) är byggd av Jet Propulsion Laboratory i Pasadena – och konstruktionen var ursprungligen tänkt att bli en reparationsrobot ombord på den internationella rymdstationen. Längst ut på de fyra benen sitter en hand med 16 fingrar som är täckta av 250 fiskkrokar. Under ett test i Death Valley bevisade roboten att den kan få ett effektivt grepp och klättra upp för klippväggar. Se klippet nedan.

Lemur skannar av berget med lidar för att hitta den bästa vägen, och roboten använder artificiell intelligens för att förstå hur den ska ta sig runt hinder. Ombord finns ett antal instrument som analyserar klippväggen. Under buken sitter en infraröd spektrometer som kan upptäcka organisk materia. Kemiska ämnen analyseras med röntgenstrålar – och fossila organismer avslöjas med UV-ljus. Under testerna i Death Valley hittade roboten fossil av organismer som levde i havet för en halv miljard år sedan, och förhoppningen är att liknande fynd ska göras på Mars – och andra framtida himlakroppar.

John Edgren

Mer om: Rymden Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer