Finaste teknikpriset man kan få i Sverige

2009-10-20 23:00  

Förra årets Stora Teknikpris gick till fem personer på ABB för utvecklingen av teknik för att höja spänningen till 800 kilovolt vid kraftöverföring med högspänd likström.

-?Priset gav en extra kick och ett erkännande av att vi är ledande både tekniskt och kommersiellt, säger Gunnar Flisberg, en i det vinnande laget.

-?Det är det finaste teknikpris man kan få i Sverige.

Vid ABB Power Systems i Ludvika pågår arbetet med montering och testning av den första stora anläggningen som ska levereras till Kina.

Ytterligare två mångmiljardprojekt är på väg att offereras och behovet av effektiv energiöverföring är stor, berättar Gunnar Flisberg.

-?På många ställen i världen finns outnyttjad vattenkraft och solkraft i öknarna som ligger långt från där kraften behövs.

Gänget på ABB fick priset för att ha utvecklat teknik för att höja spänningen till 800 kilovolt vid överföring av högspänd likström, hvdc. Därigenom har förlusterna i överföringen minskat med nästan 40 procent, ledningsgatorna kan göras smalare och investeringskostnaderna blir lägre.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer