Fick grishjärta inopererat – dog två månader senare

2022-03-10 07:20  

Amerikanen David Bennett, som fått ett grishjärta inopererat, har avlidit. Han avled i tisdags, två månader efter den historiska operationen, enligt ett uttalande från University of Maryland Medical Center.

Läkarna har inte angett någon dödsorsak utan säger att 57-åringens tillstånd hade börjat försämras sedan ett par dagar tillbaka.

I januari blev David Bennett unik efter att ha blivit den första människan som fått ett grishjärta inopererat – och överlevt operationen.

Bennett bedömdes inte kunna ta emot ett mänskligt hjärta. Inför operationen sade han att han var medveten om riskerna.

"Det stod mellan att dö eller att genomföra den här transplantationen. Jag vill leva. Jag vet att det är ett långskott men det är min sista chans", sade han då i ett uttalande.

Bild tagen under den sju timmar långa hjärttransplantationen i Baltimore i fredags. Foto: Mark Teske/University of Maryland School of Medicine via AP/TT

Hans son David Bennett Jr, lovordar sjukhuset för att ha erbjudit fadern operationen. Han säger att familjen hoppas att det ska bidra att minska bristen på organ.

– Vi är förkrossade över förlusten av Mr. Bennett. Han visade sig vara en modig och ädel patient som kämpade hela vägen till slutet, säger Bartley P. Griffith, MD, kirurgen som transplanterade grishjärtat i Bennett i januari, i ett ett utskick från University of Maryland Medical Center.

– Som med alla första transplantationsoperationer i världen, ledde den här till värdefulla insikter som förhoppningsvis kommer att informera kirurger för att förbättra resultaten och potentiellt ge livräddande fördelar för framtida patienter.

Svensk teknik i transplantationen

Svensk teknik har bidragit till genomförandet av xenotransplantationen. Detta genom en ny metod för att bevara och transportera donerade hjärtan, utvecklad av det Göteborgsbaserade bolaget Xvivo Perfusions.

Med Xvivos teknik kan donatorhjärtat hållas i en temperatur på 8 grader celsius, samtidigt som det förses med en syresatt och näringsrik lösning.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer