Fiber för ultrakorta pulser

2008-10-30 13:22  
Specialfibern består av ett antal parallella kanaler med olika diameter bredvid varandra.

Tyska fysiker vid Max Born-institutet har lyckats tillverka en optisk fiber som kan leda ultrakorta ljuspulser utan att de förstörs på vägen.

Specialfibern består av ett antal parallella kanaler med olika diameter bredvid varandra. Det gör att ljus med olika våglängder tar sig fram utan att interferera med varandra och därmed sprida ut ljuset.

De extremt korta pulserna är tänkta att användas vid ”fotodynamisk terapi” av patienter med cancer. Då laddas cancercellerna med ett fotokänsligt medel som förstör cellen när det aktiveras med en laserpuls. En kort puls ger en mycket mer avgränsad effekt, vilket gör att omgivande vävnad inte skadas.

Den nya fibern kan transportera en 13 femtosekunder lång laserpuls en meter samtidigt som pulslängden dras ut till det dubbla. Det ska jämföras med en motsvarande lång standardfiber som drar ut den korta pulsen femtio gånger.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer