Fetma knyts allt starkare till cancer

2018-10-19 12:00  
Foto: NTB / NTB scanpix / TT

Fetma ökar risken för betydligt fler cancerformer än vad man hittills trott. Enligt Världscancerfonden WCRF kan fyra av tio cancerfall förebyggas med rätt kost och motion.

Bröstcancer, prostatacancer, cancer i tjock- och ändtarm, cancer i lever och njurar – och så vidare. Sammanlagt, konstaterar Världscancerfonden WCRF i en ny rapport, kan riskökningen för tolv olika cancerformer kopplas till livsstilsfaktorer, skriver Svenska Dagbladet. Det är fem fler cancerformer, jämfört med tidigare.

– Vi ser nu ett klart samband till åtminstone tolv typer av cancer, säger Michelle McCully, organisationens forskningschef, till tidningen.

Läs mer: Den ”goda” fetman finns inte

Omkring 40 procent av alla cancerfall går att undvika med hjälp av livsstilsförändringar, enligt WCRF. Grundreceptet är enkelt och känns igen från tidigare: att sluta röka, äta hälsosamt och att vara fysisk aktiv.

Att sluta röka är den enskilt viktigaste saken som man som individ kan göra, för att minska risken för cancer. Då framför allt för cancer i lungorna, vilket är en av de vanligaste och dödligaste cancerformerna i Sverige.

Att vara normalviktig är också viktigt. Övervikt eller fetma ökar risken för cancer i njurarna och bukspottkörteln, bara för att nämna två exempel. Kosten har också betydelse, alldeles oavsett vad du väger. En hög konsumtion av exempelvis rött kött samt charkvaror ökar risken för tarmcancer, medan alkohol ökar risken för cancer i både lever och matstrupe.

Läs mer: Mekanism som hindrar viktuppgång upptäckt

Till skillnad mot vad många tror finns det dock inte någon "säker" lägstanivå vad gäller alkohol. Ju mindre, desto bättre, helt enkelt.

– Risken ökar direkt när du går från noll, säger Michelle McCully.

En annan riskfaktor som många inte tänker på är varma drycker där forskarna sett en liten, men tydlig riskökning för cancer i matstrupen. Värmestrålning är, precis som annan strålning, potentiellt cancerframkallande.

Mer om: Cancer Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer